Rineke Dijkinga Twee dagen met Rineke

Twee dagen met Rineke | Geniet, proef, leer en ervaar hoe je (h)eerlijk etend je hormonen, darmen en brein optimaal in de watten legt.

Al jaren geef ik met veel passie lezingen over deze onderwerpen. Wat is er veel vitaliteit te behalen met voeding en leefstijl! Bij mij leeft de sterke behoefte om niet enkel meer het verhaal over (h)eerlijk eten te vertellen en mensen van écht eten te laten genieten, maar ook zelf praktisch aan de slag gaan: hoe kun je in een handomdraai je gezondheid een grote dienst bewijzen?

‘Regeren is vooruitzien’ is Rineke’s credo. Handig, slim, snel en goed voorbereid zorgen dat je in no-time altijd iets gezonds op tafel kunt zetten, is een must in het huidige drukke leven van menigeen. Tijdens deze twee dagen laten Rineke en haar team je ervaren hoe je bijvoorbeeld je eigen kefir maakt, een (on)kruidenpesto verzamelt en maakt, heel simpel je eigen crackervoorraad bakt, supersnel smaakwatertjes in allerlei varianten maakt, seizoengroentes fermenteert etc. Korte tijd de keuken in voor een flink voorraadje gezond eten is een kleine stap met grote impact op je gezondheid. Daarnaast laten we heel wat ‘keukentips en trucs’ de revue passeren tijdens deze twee dagen, zodat je daarna vol inspiratie thuis verder kunt.

Uiteraard gaan we tijdens deze dagen heerlijk eten, ga je twee keer met Rineke de natuur in en geeft Rineke twee keer een uitgebreide lezing. Op dag 1 gaan de lezing en wandeling vooral over je Hormonen, op dag 2 gaat het vooral over de relatie tussen jouw darm- en breingezondheid. Je zult vast verbaasd zijn hoeveel darm-, brein- en hormonale gezondheid met elkaar te maken hebben. Ben jij erbij?

De thema’s die aan bod komen tijdens de wandeling, lezing en het eten:

  • Als grootverbruiker van energie is ons brein uitermate gevoelig voor tekorten aan voedingsstoffen. Een paar oorzaken van tekorten aan voedingsstoffen zijn een slechte darm- en spijsverteringsfunctie, bepaald medicijngebruik, onvolwaardig en eenzijdig voedsel/vetten etc. Hoe herken je tekorten en hoe kun je op een eenvoudige manier meer wezenlijke voedingsstoffen in het dagmenu verwerken? Zelfs als je gezond eet, kunnen tekorten op de loer liggen.
  • Weet wat je eet in tijden van stress! Ruim 60% van de Nederlanders ervaart chronische stress. Chronische stress resulteert in een scala aan ontregelingen van darmen, hormonen, spijsverteringsorganen, slaap- en ‘feel-good’ stoffen en hersenfuncties. Weten hoe je met voeding en leefstijl mensen optimaal door een periode van chronische stress kunt loodsen, is van groot belang. Zeker omdat depressies, chronische stress, hormonale klachten een scala aan ontregelingen met zich mee kunnen brengen.
  • Onze darmen en lever spelen een cruciale rol in het afbreken, recyclen en goed omzetten van al onze hormonen. Aandacht voor een gezonde darmflora in relatie tot fysieke en psychisch/emotionele klachten vormt de rode draad in deze dagen. Wat biedt de natuur aan planten, bloemen en kruiden om een darm, een gezonde spijsvertering, gezonde hormoonbalans, en een gezond brein te ondersteunen? Je hoort er alles over tijdens de wandelingen
  • Onze darmen spelen tevens een prominente functie in het afbreken van (xeno)oestrogenen en toxines. Bepaalde brein-ziekten en het gros van hormonale klachten hebben een link met deze niet-afgebroken stoffen. Hoe zorg je dat darmen en lever optimaal hun ontgiftende taken uitvoeren in een tijdperk waarin we steeds meer van deze stoffen via eten, drinken, lucht etc. binnen krijgen? En hoe eet je fyto-oestrogenen uit de natuur om jezelf te beschermen?
  • Vezels, korte-keten-vetzuren en de gezondheid van onze darmen & brein. De laatste stand van zaken omtrent korte-keten-vetzuren. En hoe verwerk je gezonde vezels eenvoudig in je eten?
  • De rol van goed onderzochte beschermende stoffen in het brein. En hoe deze ook weer te maken hebben met de gezondheid van onze darmen en onze hormonen.

En natuurlijk kun je Rineke tijdens deze dagen ook korte, individuele vragen stellen omtrent je gezondheid.

Dag 1: aankomst op vrijdag tussen 10.00-10.30 uur met koffie, thee, plak Westerwoldse Koek

10.30 uur: welkom en opening door Harmien als gastvrouw

10.45-12.30 uur: lezing Rineke. Onderwerp: Alles draait om je Hormonen

12.30-14.30 uur: lunch en uitleg

14.30 uur: wildplukwandelen met Leah

16.00 uur: terug voor thee en napraten

16.30-17.30 uur: samen koken met uitleg door Yvonne

18.00-19.00 uur: dineren

Daarna zoekt iedereen z’n overnachtingsplek op (en kunnen wij nog opruimen)

Dag 2: zaterdag

9.00 uur: mooie start van de dag: maak een stiltewandeling met Rineke of ga lekker alleen de natuur in.

9.30 uur: ontbijten

10.30-12.30 uur: lezing Rineke. Onderwerp: Darmen en Brein

13.00-14.00 uur: lunchen

14.00-15.30 uur: dingen maken om mee naar huis te nemen (kefir, pesto smaakwater, crackers, pickle) o.l.v. Rineke

16.00 uur: huiswaarts

Aantal deelnemers; maximaal 16, minimaal 12**

Naslag: na afloop van deze dag krijg je de uitgebreide Powerpoint presentatie als PDF toegestuurd. Ook krijg je het boek Weetjes over (h)eerlijk eten. Ook neem je een aantal producten mee naar huis die we op dag 2 gezamenlijk maken. De andere boeken van Rineke en haar uitgebreide website kunnen je extra ondersteunen met informatie en recepten.

*vanwege de opbouw van het programma is het niet mogelijk om enkel voor 1 dag te kiezen.

**Bij minder dan 12 deelnemers behouden wij ons het recht om deze dag te annuleren.
Annulering: minimaal 14 dagen van tevoren. Daarna zijn wij genoodzaakt je het bedrag in rekening te brengen.

OVERNACHTINGSMOGELIJKHEDEN: 

Overnachten: Mocht je van ver komen; in Sellingen zijn ruimschoots leuke (en niet te dure) Bed & Breakfast gelegenheden.

  • Op een paar kilometer afstand van PUUR Westerwolde vindt je bijvoorbeeld B&B WesterwoldeB&B ZuidveldB& B Laude HuusHerberg Sellingen, B&B Ter Borg en nog heel veel meer.
  • Blijf je een nachtje langer? Dan kun je ook in een heuse Yurt, op loopafstand van Puur Westerwolde overnachten.
  • Wil je een rustige landelijke B&B op ca. 20 minuten vanaf Sellingen waar ze veel home-made producten serveren? Dan kan ik je deze aanbevelen.
  • Ben je met een grotere groep en wil je liever in een huisje overnachten? via natuurhuisjes.nl is o.a. deze te huur, op een steenworp van Heerlijk Westerwolds Land

Wil je liever dat we voor jou met een bestaande groep (minimaal 20 personen) deze wandeling + lunch organiseren? Neem dan even contact met ons op.

Datum

sep 05 - 06
Expired!

Tijd

10:00 - 16:00

Kosten

€245.00

Meer info

Meer informatie
Categorie
Meer informatie